Bygg och anläggningsprogrammet

Bilder på elever från byggprogrammet.

Foto: © Jeanett W Rousu

Bygg- och Anläggningsprogrammet ger dig grundläggande kunskaper om hur man bygger, reparerar och underhåller hus och byggnader.

Husbyggnad
Byggteknik är kärnan i programmet och du får jobba framförallt med med trä- och mureriarbete. För oss är det viktigt att under hela utbildningen varva teori med praktisk tillämpning och vi erbjuder våra elever ett brett kunskapsområde inom genren.
Det är också viktigt att du får prova på och lära känna olika material under din utbildning.

Maria Falk Ba13 vid sågen

Arbetsplatsförlagt lärande

Praktik är en stor och viktig del av utbildningen. Du har praktik minst 15 veckor av din utbildning och den är fördelad på 1-2 dagar i veckan. Det kan vara på skolan eller ute på företag, i din hemkommun eller ute i landet. Praktikplatsen kommer du och din praktiklärare överens om gemensamt. Det är en fin chans för eleverna att dels få en bred och verklighetstrogen utbildning men också ett ypperligt tillfälle för eleven att visa upp sig för framtida arbetsgivare. De flesta av våra elever får jobb direkt efter sina studier och en del redan innan gymnasiestudierna är klara!

Vi utbildar dig till entreprenörInne i byghallen

Du får lära dig om serviceförmåga, kreativitet och entreprenörsskap, och har möjlighet att starta upp ett eget företag inom
ramen för ”Ungt Företagande”. Där får du också en inblick i hur man leder olika projekt.

Yrkesprogram med möjlighet att läsa grundläggande högskolebehörighet

Byggprogrammet är ett yrkesprogram, men du har möjlighet att läsa fler teoretiska kurser för att bredda din behörighet till vidare studier eller annat yrkesval. Detta gör du inom ramen för individuellt val där bland annat Svenska 2, 3 och Engelska 6 alltid erbjuds.

Nationell Idrottsutbildning
Du kan kombinera dina studier på Bygg- och Anläggningsprogrammet med Nationell Idrottsutbildning Bandy eller kombinera med hockeyprofil. Läs mer om NIU under NIU-sidorna till vänster i menyraden.

Detta är en bransch där tradition och modern teknik möts och där noggrannhet och finkänslighet blandas med
styrka och grovarbete.

Bygghallen

Har du frågor eller vill komma på studiebesök på Bygg-programmet?
Kontakta oss!

Bitr. rektor