För dig som elitsatsar!

Nationell och lokal idrottsutbildning

Vid Stiernhööksgymnasiet finns nationell och lokal idrottsutbildning inom flera idrotter. Idrottsutbildningarna riktar sig till dig som vill satsa på din idrott och du får möjlighet att kombinera din sport med gymnasieutbildningen. Fyspass, mental träning blandas med planering, kostlära och träningspass inom just din sport.

Om nationell idrottsutbildning, NIU

Vid Stiernhööksgymnasiet finns nationell idrottsutbildningen inom Bandy och Ridsport. Som NIU-elev har du din idrottsprofil under tre pass i veckan på skoltid och läser sammanlagt 400 poäng inom din idrott. Kurserna som ges inom NIU är:

 • Tränings- och tävlingslära 1 (100 p)
 • Idrottsspecialisering 1 (100 p)
 • Idrottsspecialisering 2 (100 p)
 • idrottsspecialisering 3 (100 p)

NIU-satsningen kan kombineras med följande program:

 • Bygg- och anläggningsprogrammet
 • El- och energiprogrammet
 • Ekonomiprogrammet
 • Naturvetenskapsprogrammet
 • Naturbruksprogrammet, utgång Häst
 • Samhällsvetenskapsprogrammet

Ansökan till NIU

Skriv tabellbeskrivning här

Ansök till NIU senast

1 december

Antagningsprov, tester

december och januari

Antagning till NIU klar

31 januari

Ansökan gymnasieskola och program

15 februari

Ansökan NIU Bandylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ansökan NIU Ridsportlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om lokal idrottsutbildning, LIU

Lokal idrottsutbildning (LIU) ger dig också möjlighet att satsa extra på din idrott. Vi lägger upp din träning och utbildning tillsammans med den förening du tränar för. Utbildingen ligger inom ramen för individuella valet som omfattar 200 poäng. Kurserna som ingår är:

 • Idrott och hälsa 1 - specialisering (100 p)
 • Idrott och hälsa 2 - specialisering (100 p)

Du söker till LIU i samband med att du söker till skolan. Där ges du möjlighet att välja idrott. Till LIU sker ingen särskild uttagning. När vi fått in din ansökan eftersträvar skolan att upprätta LIU-samverkan med en lämplig förening. I samband med detta kan du komma att bli kontaktad av skolan. Vill du veta mer kan du kontakta Jonas Tomth på jonas.tomth@rattvik.se.

NIU Bandy = Bandygymnasiet i Rättvik

Välkommen till Bandygymnasiet i Rättvik! Här finns möjlighet till både LIU-bandy och NIU-bandy. Din träning sker i första hand i Rättviks Arena som ligger 5 minuters cykelväg från skolan, och i samarbete med IFK Rättvik Bandy, en klubb som tog plats i Sverigeeliten redan på 1920-talet. IFK Rättvik Bandy har fostrat 27 svenska landslagsspelare genom åren. Exempel på spelare är Anders Svensson, Felix Pherson och Mikael Olsson. Mycket glädjande är att IFK Rättvik Bandy nu även har ett damlag.

Dina idrottsstudier

Din tränare heter Joakim Björkman som är utbildad elittränare. Bandyträningarna bedrivs i bandyhallen som ligger strax norr om skolan. Du har fysträning i bandyhallen, på Hedslunds idrottsanläggning, IK Jarls löpspår samt på skolans eget gym.

Nationell Idrottsutbildning sker i samarbete med Svenska Bandyförbundet.

Har du frågor?

Kontakta studie- och yrkesvägledare Maria Boberg Andersson 0248-704 55 om du har frågor om studierna. Kontakta tränaren Joakim Björkman på 0248-706 03 om du har frågor om NIU Bandy. Du kan också läsa mer på Svenska Bandyförbundets webbsida.

NIU Ridsport

Inom NIU-ridsport kan du välja mellan disciplinerna hoppning och dressyr. Du kan börja din utbildning på ponny men målet är att du under utbildningen går över till att rida häst.

Dina idrottsstudier

Du kommer i din idrottsprofil att ha tre undervisningstillfällen i veckan på skoltid, med inriktning mot din disciplin. Undervisningstillfällena kan innebära allt ifrån coachning och planering till styrketräning och arbete på hästryggen. Skolans lärare är högutbildade inom sin genrer men gästlärare med spetskompetenser tillför också elitnivå på träningen. Du kommer att träna för tre av landets bästa tränare; Erik Berggren (hoppning), Nina Jansson (dressyr) och Anna Malmberg (hoppning och dressyr). Nina och Anna jobbar i stort sett dagligen på skolan och dem kommer du att träffa i flera olika ämnen. Andra tränare som till exempel Erik, kommer till skolan varannan vecka för NIU-undervisning. Du som går NIU har också möjlighet att avlägga yrkesprov till Diplomerad Hästskötare.

Nationell idrottsutbildning sker i samarbete med Svenska Ridsportsförbundet.

Uppstallning

Det finns 24 stallplatser för elevhästar i både varmstall och kallstall. Stallarna ligger i anslutning till ridhus och ridbanor. Det finns gott om fina uterittsmöjligheter i närområdet. För information om stallplatser, priser och vad som ingår, se stallkontrakt.PDF Har du ytterligare frågor, ring Lena Erkers 0248-704 25.

Certifierad som Kvalitetsmärkt hästgymnasium

Stiernhööksgymnasiet är som enda skola hittills i Sverige certifierad som "Kvalitetsmärkt hästverksamhet" och "Kvalitetsmärkt hästgymnasium". Certifieriengen görs av hästbranshens organisationer HYN, HNS och LRF Häst.

Har du frågor?

Kontakta studie- och yrkesvägledare Maria Boberg Andersson 0248-704 55 om du har frågor om studierna. Kontakta tränaren Nina Jansson på mail nina.jansson@rattvik.se om du har frågor om NIU Ridsport. Du kan också läsa mer på Svenska Ridsportsförbundets webbsida.