För dig som elitsatsar!

Nationell och lokal idrottsutbildning

Vid Stiernhööksgymnasiet finns nationell och lokal idrottsutbildning inom flera idrotter. Idrottsutbildningarna riktar sig till dig som vill satsa på din idrott och du får möjlighet att kombinera din sport med gymnasieutbildningen. Fyspass, mental träning blandas med planering, kostlära och träningspass inom just din sport.

Om nationell idrottsutbildning, NIU

Vid Stiernhööksgymnasiet finns nationell idrottsutbildningen inom Bandy och Ridsport. Som NIU-elev har du din idrottsprofil under tre pass i veckan på skoltid och läser sammanlagt 400 poäng inom din idrott. NIU-satsningen kan kombineras med följande program:

  • Bygg- och anläggningsprogrammet
  • El- och energiprogrammet
  • Ekonomiprogrammet
  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Naturbruksprogrammet, utgång Häst
  • Samhällsvetenskapsprogrammet

Ansökan till NIU

Skriv tabellbeskrivning här

Ansök till NIU senast

1 decmber

Antagningsprov, tester

december och januari

Antagning till NIU klar

31 januari

Ansökan gymnasieskola och program

15 februari

Ansökan NIU Bandylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ansökan NIU Ridsportlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om lokal idrottsutbildning, LIU

Lokal Idrottsutbldning är ett annat sätt att läsa idrottsspecialisering mot din idrott. Du har två pass i veckan vilka ligger inom ramen för ditt individuella val (200 poäng). Kurserna är Idrott och hälsa 1 - specialisering och Idrott och hälsa 2 - specialisering. Ingen uttagning sker till LIU.

Ansökan till LIU

Om du söker till NIU kan du också komma att erbjudas plats på LIU. Du kan också, när du påbörjat en utbildning vid skolan, välja LIU-kurserna inom det individuella valet. Ett samverkansavtal med berörd förening eller idrott upprättas.

NIU Bandy + LIU Bandy = Bandygymnasiet i Rättvik

Välkommen till Bandygymnasiet i Rättvik! Här finns möjlighet till både LIU-bandy och NIU-bandy. Din träning sker i första hand i Rättviks Arena som ligger 5 minuters cykelväg från skolan, och i samarbete med IFK Rättvik Bandy, en klubb som tog plats i Sverigeeliten redan på 1920-talet. IFK Rättvik Bandy har fostrat 27 svenska landslagsspelare genom åren. Exempel på spelare är Anders Svensson, Felix Pherson och Mikael Olsson. Mycket glädjande är att IFK Rättvik Bandy nu även har ett damlag.

Dina idrottsstudier

Din tränare heter Joakim Björkman. Han är en av bandy-Sveriges mest eftertraktade tränare och ansvarig tränare för Falu BS. Träningarna bedrivs i Dalarnas enda inomhushall. Du har fysträning i bandyhallen, på Hedslunds idrottsanläggning, IK Jarls löpspår samt på skolans eget gym.

Nationell Idrottsutbildning sker i samarbete med Svenska Bandyförbundet.

Har du frågor?

Kontakta studie- och yrkesvägledare Maria Boberg Andersson 0248-704 55 om du har frågor om studierna. Kontakta tränaren Joakim Björkman på 0248-706 03 om du har frågor om NIU eller LIU Bandy. Du kan också läsa mer på Svenska Bandyförbundets webbsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

NIU Ridsport

Inom NIU-ridsport kan du välja mellan diciplinerna hoppning och dressyr. Du kan börja din utbildningpå ponny men målet är att du under utbildningen går över till att rida häst.

Dina idrottsstudier

Du kommer i din idrottsprofil att ha tre undervisningstillfällen i veckan på skoltid, med inriktning mot din disciplin. Undervisningstillfällena kan innebära allt ifrån coachning och planering till styrketräning och arbete på hästryggen. Skolans lärare är högutbildade inom sin genrer men gästlärare med spetskompetenser tillför också elitnivå på träningen. Du kommer att träna för tre av landets bästa tränare; Erik Berggren (hoppning), Nina Jansson (dressyr) och Anna Malmberg (hoppning och dressyr). Nina och Anna jobbar i stort sett dagligen på skolan och dem kommer du att träffa i flera olika ämnen. Andra tränare som till exempel Erik, kommer till skolan varannan vecka för NIU-undervisning. Du som går NIU har också möjlighet att avlägga yrkesprov till Diplomerad Hästskötare.

Nationell idrottsutbildning sker i samarbete med Svenska Ridsportsförbundet.

Uppstallning

Det finns 24 stallplatser för elevhästar i både varmstall och kallstall. Stallarna ligger i anslutning till ridhus och ridbanor. Det finns gott om fina uterittsmöjligheter i närområdet. För information om stallplatser, priser och vad som ingår, se stallkontrakt.PDF Har du ytterligare frågor, ring Lena Erkers 0248-704 25.

Har du frågor?

Kontakta studie- och yrkesvägledare Maria Boberg Andersson 0248-704 55 om du har frågor om studierna. Kontakta tränaren Nina Jansson på mail nina.jansson@rattvik.se om du har frågor om NIU Ridsport. Du kan också läsa mer på Svenska Ridsportsförbundets webbsida.länk till annan webbplats