Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskap

Foto: © Jeanett W Rousu

Naturvetenskapsprogrammet ger dig en bred utbildning med inriktning inom naturvetenskapliga ämnen.

Vill du att din utbildning ska:

• Innehålla en stor andel laborationer och fältstudier?

• Möjliggöra att alla eftergymnasiala utbildningsvägar ligger öppna?

• Vara lärarledd, varierad och med modern informationsteknologi?

• Ge dig en inblick i olika yrken?

• Präglas av god stämning och bra relationer mellan lärare och elever?

• Hjälpa dig att bli bra förberedd inför universitet eller högskola?

Då ska du välja Naturvetenskapsprogrammet!

NA passar dig som vill veta vad som händer i omvärlden både ur ett samhälls- och ett naturvetenskapligt perspektiv!

Matematik, fysik, kemi och biologi är programgemensamma ämnen vilka ger en bra grund för att förstå hur vår omvärld är uppbyggd. Som elev på Naturvetenskapsprogrammet får du själv vara med och undersöka verkligheten. Du tränar din uppmärksamhet och vänjer dig vid att tänka kritiskt, jobba målinriktat och se sammanhang. Du får lära dig hur miljön fungerar och vilka konsekvenser människans påverkan har.

Elever tittar i microskop

På bilden: Linnea Ramstedt och Kerim Kuyucu Gudmundsson

Internationellt utbyteFlaggor

Du får arbeta med internationella frågor och har möjlighet att läsa kursen ”Internationella Relationer” där det ingår en resa till Indien. Vi har också årligen utbyte med Italien och vidare många olika internationella samarbeten i olika sammanhang. Du får uppleva kultur, språk och undervisning i en annorlunda miljö!

Arbetssätt
I undervisningen knyter vi samman teoretiska studier med laborationer och praktiska undersökningar. Ofta kopplas studierna till viktiga och aktuella frågor. Du får god inblick i viktiga framtidsfrågor. Dessutom får du fördjupade kunskaper inom miljö och energi, vilket underlättar ett ställningstagande för ett uthålligt samhälle. Du utvecklar din förmåga att planera och genomföra experiment samt att tolka och redovisa resultat. På programmet lär du dig genom att både läsa teori och utföra praktiska experiment. Du får också lära dig ett språk till utöver engelska.

Föredrag

Klassrummet är både på skolan och i naturen! Här är eleverna ute och undersöker omgivningen på fjället.

Elever på fjället

Här är NA på studiebesök till Bösjövardens vindkraftspark. Rotorbladet på bilden väger 11 ton och är ca 50 meter långt. Varje varv som rotorn snurrar räcker till att driva en elbil en mil.

Vindkraftverk

Nationell Idrottsutbildning
Du kan kombinera dina studier på Naturbruksprogrammet med Nationell Idrottsutbildning Bandy eller Nationell Idrottsutbildning Ridsport. Eller kombinera med hockeyprofil. Läs mer om NIU under NIU-sidorna till vänster i menyraden.

Har du frågor eller vill komma på studiebesök på Naturvetenskapsprogrammet.
Kontakta oss!

Bitr. rektor