Publicerad 2019-09-20

Youtube-influencers på Stiernhöök. Se filmen!

Nu är filmen släppt! Avsnitten släpps en gång i veckan. Följ länken för att se första avsnittet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Under två spännande dagar har Stiernhööksgymnasiet gästats av ett ovanligt besök. 6 stycken influencers, som till vardags jobbar med sina kanaler i youtube och sociala medier, har tillsammans med ett filmteam huserat på Stiernhööksgymnasiet. På uppdrag av LRF och Green Challenge har de spelat in fyra avsnitt av en naturbruksutmaning bland djur, maskiner och grödor. Några av Stiernhööksgymnasiets egna elever fick ta paus i höstskörden för att bistå youtube-kändisarna och lära dem allt från att köra traktor till att hantera får.

André, som i filmteamet jobbar som exekutive producent, säger att det hela har gått supersmidigt. ”Det är alltid svårt att på förhand föreställa sig hur det ska gå till på inspelningen men det har gått supersmidigt och vi har fått bra hjälp från skolan och eleverna. Alla har varit så lösningsfokuserade! Det är en ganska tuff tävling för youtube-profilerna då de rör sig i helt andra miljöer än i vanliga fall. Och man kan nog säga att de är lite osams nu inför finalen men de har garanterat fått vänner och minnen för livet!”

Gordon Dewoon är en av de tävlande Youtube-profilerna. ”Typ allt här är nytt för mig och det är verkligen spännande att prova på! Jag gick själv samhällsvetenskapliga programmet och har bara snickrat lite ibland med familjen.” Carl Déman fyller i med ”Ja, det här är så ovant mot våra vanliga miljöer. Och alla elever har verkligen varit goa!”

Jennifer tävlar i laget tillsammans med Amir Halim och Antonija Mandir. ”Jag jobbar ju med sociala medier. Spelar in och redigerar filmer, mailar, går på event, designar klädkollektioner, driver en podcast. För det mesta har jag inget direkt budskap utan jag sysslar med underhållning och visar upp min vardag. I podcasten som jag gör tillsammans med en kompis har vi lite olika teman och diskuterar saker som psykisk ohälsa, ätstörningar, relationer, gymnasium och där har jag lite mer personliga tankar. Där kommer jag definitivt att prata om detta! Det här är ett helt annat liv, en annan värld. Naturen, miljön och tystnaden är så avkopplande och det känns fantastiskt! Jag önskar att jag kan ta med det i framtiden och inte bara vara i storstan.

Youtube-profilerna har under två dagar spelat in de fyra avsnitten ”Green Challenge”. Tävlingar av olika slag som alla har temat naturbruk. De har utsatts för praktiska tävlingar med maskiner och djur men också mycket information och bildning för att kunna ha en chans att klara frågesporterna som varvat alla praktiska deltävlingar. Malin Johansson, elev på naturbruksprogrammet, menar att även de som naturbrukselever har lärt sig något de här dagarna, ”för profilerna har ställt frågor som man aldrig riktigt har tänkt på.”

”Av allt som vi har fått gjort här har det varit många roliga saker, fortsätter Jennifer. Att rida var definitivt roligt och att åka traktor. Fåren var roliga och att rycka potatis VAR kul! Jag har förstått hur mycket jobb det är att sköta djur och skördning. Detta är inte lätt – det är svårt och tar tid att lära sig! Jag hade ingen aning om att potatis växte på en rot!”

Malin passar på att inflika att ”Det är ju det som är tanken med den här filminspelningen, att visa hur det går till!”

Green Challenge kommer att sändas på Splay Sverige på Youtube. En serie på fyra program med start den 10 oktober. Youtube-profilerna som tävlade var: Vanja Engström, Antonija Mandir, Jennifer Andersson, Amir Halim, Gordon Dewoon och Carl Déman.

Hela filmteamet