Publicerad 2020-06-21

SM-guldvinnare blev årets studenttalare

Malin Johansson har haft ett fantastisk tredje år på Stiernhööksgymnasiet. Efter att under hösten jobbat hårt men framgångsrikt med sitt UF-företag började prisregnet att falla över denna driftiga sistaårselev.

Malin Johansson kommer från Stora Skedvi i södra Dalarna och är van att jobba med mjölk. Hon är uppvuxen på en gård med 60 mjölkkor och 1 mjölkrobot. En miljö som är ganska lik den hon sedan studerat vid på Stiernhööksgymnasiet där hon läst naturbruksprogrammet med inriktning lantbruk.

”Jag har haft tre fantastiska år på skolan och trivts jättebra. Hela linjen och alla ämnen har gett mycket men UF har såklart stuckit ut. Ja, UF-företaget har gett mest. Jag har vuxit som person och fått förståelse för företagande. Eftersom jag kan tänka mig att bli företagare är det superbra att man på skolan får förståelse och ett hum om hur det fungerar.”

Malins företagsidé har kombinerat tradition och hållbarhet.
”Jag hade bestämt redan i årskurs ett att jag skulle göra något hemifrån och att kunna vara med i hela processen. Och vi har ju mjölk och mjölkkor hemma så mjölk blev den naturliga basen. På en APL-plats fick jag lära mig om och prova på osttillverkning. Då bestämde jag mig för att göra grillost. Jag utgick från Mandelmanns recept, sedan har jag trixat, ändrat och provat mig fram till ett recept som jag blev nöjd med.”

Företaget fick heta Piparns grillost och jag har gjort allt själv. Från företagsidé till att framställa logga, till att processa och tillverka osten.

Under våren vann Malin först priser på skolans egna UF-mässa. Därefter vann hon förstapris på Dalarnas UF-mässa och fick därmed en tävlingsplats på SM. Och det var alltså på SM i Ungt företagande där Malin vann guld i kategorin ”Årets Hantverk” med följande motivering: ”Årets Hantverkare visar upp en god förståelse för hantverksprocessen — i allt från produktion till prissättning. Juryn är övertygad om att detta företag har goda framtidsutsikter med sin allt annat än OSTabila affärsidé. Vanligtvis vill vi inte ha ett hantverk som gnisslar, men det vill vi här. Årets vinnare är… Piparns Grillost UF”.

Efter vinsten är det många som velat intervjua. ”Ja, det har blivit många telefonsamtal, i princip alla dalatidningar har hört av sig, jag har fått vara med och göra film om Säter och jag fick hedersuppdraget att bli studenttalare på Stiernhööksgymnasiet. Men det börjar lugna ned sig nu.”

Studenten blev lite annorlunda i år och avslutningsceremonin med studenttalet spelades in i förväg för att kunna webbsändas till alla elever som följde ceremonin med sina klasser och mentorer i klassrum utspridda på skolan. Att Malin skulle vara studenttalare var en hemlighet och avslöjades först under sändningen när Malin satt i klassrummet med sin klass. Vi förstår att jublet blev stort i klassen när Malin i talet hyllade sina klasskamrater och sina tre år på Stiernhööksgymnasiet.

Se hela studentdagen med ceremonin här! Malins tal börjar 21 min in i sändningen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stort lycka till i framtiden till Malin och alla studenter på Stiernhööksgymnasiet!