Naturbruks-programmet

Naturbruksprogrammet

Valmöjligheterna är många! Inom Naturbruksprogrammet inryms inriktningarna Djurvård, Häst och Lantbruk. Alla inriktningarna är dessutom en bas för den som vill jobba som egenföretagare i och med att alla läser kursen entreprenörskap. För den som vill ha utökad behörighet till högskolan, finns NB+ som öppnar dörrar till drömyrken som djursjukvårdare, hippolog och lantmästare.

Med naturen som klassrum

Naturbruksprogrammets elever har resurser utöver det vanliga! Och det bästa av allt är att allt finns inom räckhåll på skolområdet. Internatet, ladugårdarna, stallen, körhuset, djurhuset, maskinhallen. Det är faktiskt bara Rättviks travbana, hundhallen och odlingsfälten som inte fick plats på skolområdet. Vi tycker det är viktigt att allt finns inom räckhåll för eleverna. Då kan vi erbjuda en utbildning där praktiskt arbete varvas med teoretiska studier hela tiden och man behöver inte lägga tid på att resa till olika utbildningsplatser. Våra naturbrukselever har ofta egna djur med sig på internatet och det är också viktigt att de på sina raster har tid och möjlighet att gå hem för att titta till dem.

NB+ årets nyhet!

Från och med hösten 2019 kommer Stiernhööksgymnasiet att erbjuda alla eleverna som börjar på Naturbruksprogrammet möjlighet till fördjupade studier med SLU-fokus. Det innebär att alla elever som läser på Naturbruksprogrammet, oavsett inriktning, ges möjlighet till en specifik studieplan. Fördjupningen ger behörighet till vidarestudier till bland annat lantmästare, hippolog, djursjukvårdare och skogsmästare vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).

När du läser inriktningen mot Djurvård kan du även välja till att fördjupa dig i studier som gör att du uppnår ytterligare behörigheter som att läsa bastermin på SLU. Du läser då naturvetenskapliga kurser.

Högskolepaketet

Naturbruksprogrammet är ett yrkesprogram men om du önskar har du möjlighet att läsa till grundläggande högskolebehörighet under din studietid.

Arbetsplatsförlagt lärande

Alla NB-elever har APL i minst 15 veckor. Dessa förläggs dels i naturbruksverksamheterna på skolan och dels på arbetsplatser runt om i Sverige men också utomlands. Om en elev har intresse av att göra sin APL-tid utomlands försöker vi att tillhandahålla kontakter och hjälper till att söka finansiering till detta.