Naturbruks-programmet Djurvård

Naturbruk Djurvård

Väljer du Djurvård kan du se fram emot en både rolig och varierad utbildning som ger dig värdefulla kunskaper inför ditt framtida jobb.

Ett spännande yrke

På naturbruksprogrammet - djur kommer du att få en bred bas inför arbetet som djurskötare på djurpark/ i en zoohandel eller som hundförare. Du får lära dig att arbeta med djurträning och miljöberikning och självklart alla vanliga sysslor som utfodring, skötsel och rengöring. Till viss del förekommer även uppfödning.

Naturlig miljö

Att arbeta med djur och djurvård är att få djur att må bra och trivas. I största möjliga mån ska djur i fångenskap få leva under naturliga förhållanden och få ge uttryck för sina naturliga beteenden. Det är i djurhuset och hundhallen du studerar djuren och lär dig grunderna inom miljöberikning och djurträning och att skapa en naturlig och stimulerande djurmiljö. Eftersom mycket av din studietid är i djurhuset blir du också van vid rutiner kring hygien och smittskydd. Eleverna som går mot hundförare har ofta med sig egna hundar, men om inte, tränar de med personalens hundar.

Daglig kontakt

Den dagliga kontakten med djuren gör att du snabbt får ett gott djuröga och lär dig se och känna djurens behov.

Samarbete med djurparker

Självklart vill vi även ge eleverna erfarenhet av skötsel av större djur som återfinns på djurparker. Därför har vi ett tätt samarbete med Orsa rovdjurspark. Vi åker regelbundet till Kolmårdens djurpark för seminarier och studiebesök. Självklart jobbar vi även med andra djurparker runt om i Sverige.

Arbetsplatsförlagt lärande

Eleverna har, under sin studietid, 15 veckors APL. I årskurs 1 bedrivs APL:n på skolan i djurhuset, i stallet och i ladugården. I årskurs två och tre kan eleverna ha sin APL på före- tag, djurparker och andra arbetsplatser runt om i landet. Det förekommer också att elever har APL utomlands.

Ung företagsamhet

Många av eleverna som går naturbruksprogrammet kommer i framtiden att arbeta i små företag, familjeföretag eller driva ett eget företag. Därför tycker vi att det är viktigt att eleverna under sin studietid får kunskap i detta. Under årskurs 3 får eleverna starta upp, driva och slutligen avveckla ett eget företag inom kursen entreprenörskap.

Högskolebehörighet och NB+

Naturbruksprogrammet är en yrkesutbildning men du har möjlighet att läsa extra kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet. Om du dessutom väljer NB+ får du studera kurser med ett SLU-fokus. Fördjupningen ger dig behörighet att studera till bland annat lantmästare, hippolog, djursjukskötare och skogsmästare vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).

“Att arbeta med djur har alltid varit min dröm. Tack vare djurhuset får man jobba både teoretiskt och praktiskt med alla sorters djurarter, inte bara de vanligaste som man redan känner till!” /Caroline Jonsson

Yrkesutgång: Djurvårdare inom djurpark och zoohandel

Djurvårdare inom djurpark eller zoohandel är valet för dig som vill bli djurskötare på gård eller zoo, jobba i zoohandel eller starta eget inom djurbranschen. Du får lära dig mycket om djur och miljöer från olika världsdelar, arbeta intensivt med alla våra sällskapsdjur, både teoretiskt och praktiskt och läsa djursjukvård så att du vet, vad du ska göra om de blir sjuka. Tack vare vårt djurhus får eleverna på Stiernhööksgymnasiet en unik utbildning där de kan varva teori med praktik hela tiden. Det bästa sättet att få en både så bred och djup utbildning som möjligt.

Samarbete med djurparker

Stiernhööksgymnasiet har också ett stort utbyte med Orsa björnpark och vi låter våra elever göra studiebesök och praktik både där och på andra djurparker. Dessa är några av våra samarbetspartners: Orsa Rovdjurscenter, Kolmården, Furuvik, Skånes Djurpark, Parken Zoo - Eskilstuna, Tomteland, Strutsfarmen Borlänge, Siljans Hunddagis, Byrackebo, Kopparjycken, Arken Zoo

Dina studier

I årskurs ett ägnas det mesta av tiden åt grundläggande skötsel, såsom fodring, städning och hantering. I tvåan och trean läggs också större projekt in, som kan spänna över ett halvår eller längre. Till årskurs två väljer man också den yrkesutgång man vill ha på sin utbildning. Vill du bli zooaffärsägare ger vi dig en möjlighet att avlägga ett prov som ger dig behörighet till detta. Kriterierna för denna "examen" är uppsatta av djurskyddsmyndigheten och ger behörighet att starta zooaffär.

Framtid

Inriktning Djur, yrkesutgång Djurvårdare, ger en yrkesexamen som kan kompletteras med grundläggande behörighet till högskola. Förutom djurvårdare kan den som genomgått utbildningen bli exempelvis uppfödare, bli egen företagare, jobba som djurvårdare på djurpark eller driva zoohandel.

Iller.

Yrkesutgång: Arbete med hund

Hundförare ska du gå som vill jobba med hundar. Du har möjlighet att ta med dig egen hund till skolan som följer dig på lektionerna!

Framtid

Inriktning Djur, yrkesutgång Hundförare, ger en yrkesexamen som kan kompletteras med grundläggande behörighet till högskola. Förutom hundförare kan den som genomgått utbildningen bli exempelvis uppfödare, träna hundar, ta hand om hundar på hunddagis, jobba med hundtrim eller bli egen företagare.

Agilty-träning

Poängplan för yrkesutgångarna Djurvårdare inom djurpark och zoohandel samt Arbete med hund


Gymnasiegemensamma ämnen

600 p

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/SVA 1

100

Programgemensamma ämnen

400 p

Biologi

100

Entreprenörskap

100

Naturbruk

200

Inriktningsämnen

300 p

Djuren i naturbruket

100

Djurens biologi

100

Djurhållning

100

Programfördjupning

900 p

Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 1

100

Företagsekonomi 1

100

Servicekunskap

100

Sällskapsdjur 1

100

Sällskapsdjur 2

100

Hundkunskap 1*

100

Hundkunskap 2*

100

Hundkunskap 3*

100

Träning av hund*

100

Djur i zoohandel*

200

Djur-specialisering*

100

Lantbruksdjur 1*

100

Individuellt val och Gymnasiearbete

300 p

Schablonkurs för individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Totalt

2500 p

*Eleven väljer yrkesutgång Hundförare eller Zoohandel.

Förädringar i poängplanen kan förekomma.

Skäggagam.

Zoologiskt djurhus på skolan

I skolans nybyggda djurhus får du jobba med mer än 240 olika djurarter. Här finns reptiler, gnagare, fåglar, fiskar med mera. Djurhuset färdigställdes 2019 och är modernt inrett med syfte att djuren ska få naturliga levnadsförhållanden.

Agility

Hundhall och 
agilitybana

För att du ska kunna träna din hund i allt från agility till nosework både vår, sommar, höst och vinter har vi både en hundhall och utomhusbanor.

Kaninunge

Dina möjligheter efter utbildningen

Naturbruksprogrammet Djurvård är ett yrkesprogram och många elever går direkt ut i arbete efter gymnasiestudierna. Men visste du att man också kan läsa vidare på högskola?

Kontakt på Naturbruksprogrammet Djurvård

Stiernhööksgymnasiet
gymnasiet@rattvik.se
Tel. 0248-70000

Therese Haglund