Samhällsvetenskapsprogrammet


Samhällsvetenskapliga programmet

Foto: © Jeanett W Rousu


För dig med intresse för människan och samhället!

 

Samhällsvetenskapsprogrammet är för dig som vill utveckla din förmåga att reflektera självständigt och kritiskt över aktuella samhällsfrågor. SA är en bred grundutbildning som förbereder för vidare studier samt öppnar dörrar till många olika yrkesområden.

 

Människan och Samhället i centrumTre kronor
Undervisningen fokuserar på människan och hennes verksamhet som individ och samhällsmedborgare. Samhällets strukturer, mekanismer och konflikter är viktiga studieobjekt. Du får insikt i och undersöker förhållandet mellan ekonomi, politik, miljö, kultur och teknik där viktiga inslag är de historiska och internationella perspektiven. Du lär dig se och analysera samband och helheter från ett samhällsvetenskapligt perspektiv och förstå skeenden i omvärlden kopplat till vår historia. Du utvecklar din kommunikativa kompetens genom att använda dig av språk och text.

 

 

 

Språk är nyckeln till samarbete!
Centralt i utbildningen är språk, både svenskan där du får utveckla de kommunikativa färdigheterna, och främmande språk som är viktiga eftersom internationella kontakter blir allt vanligare och många arbeten kräver att du kan ett eller flera främmande språk.

 

Utveckla din förmåga att reflektera självständigt och kritiskt över aktuella samhällsfrågor!

Samhällsvetenskapsprogrammet ger dig möjlighet att:

  • lära dig mer om människan, språket och samhället

  • arbeta med internationella frågor

  • utveckla förmågan att ta ställning i energi- miljö- och resursfrågor

  • lära dig mer om människan genom psykologi, filosofi och religionskursernaArbetssätt
Samhällsvetenskapsprogrammet syftar till att utveckla förmågan att formulera, analysera och lösa problem inom flera ämnesområden. På SA får du prova på många arbetssätt, ofta projektinriktat, och utveckla din kreativitet till att lösa olika problem.
Du jobbar med moderna arbetsverktyg och med det senaste inom metodikforskning för att ge dig chans att möta framtidens krav!

 

Internationella samarbeten
Du får arbeta med internationella frågor och har möjlighet att läsa kursen "Internationella Relationer" där det ingår en resa till Indien. Vi har också årligen utbyte med Ungern och vidare många olika internationella samarbeten i olika sammanhang. Du får uppleva kultur, språk och undervisning i en annorlunda miljö!

Läs mer om våra internationaliseringsprojekt.

 

Barn i Indien

Indien 2014 Foto: Peter Jonsson

 

Högskoleförberedande
Programmet ger dig en bred utbildning och god teoretisk grund för fortsatta studier inom det humanistiska, språkvetenskapliga och samhällsvetenskapliga området.
 

Nationell Idrottsutbildning
Du kan kombinera dina studier på Naturbruksprogrammet med Nationell Idrottsutbildning Bandy eller Nationell Idrottsutbildning Ridsport. Eller kombinera med hockeyprofil. Läs mer om NIU under NIU-sidorna till vänster i menyraden.

 

Kontaktinformation

Har du frågor eller vill komma på studiebesök på Samhällsvetenskapliga
programmet.
Kontakta oss! 

 

Bitr. rektor

Cecilia Blårand
0248-704 73

 

Programledare

Carrie Nygren
0248-704 63

 

SYV

Madeleine Blixt
0248-70 278

Relaterad information

Bäst i Dalarna

Elever som går samhällsprogrammet på Stiernhööksgymnasiet har
högst betyg och får lättast jobb,
enligt en kartläggning av Gymnasiekvalitet.se.

 

Denna sida uppdaterades 2018-08-18 av Jeanett Walerholt Rousu