Vård- och omsorgsprogrammet

Vill du arbeta med människor och hjälpa dem i deras vardag? Eller lära dig mer om den mänskliga kroppen? här blir Du utbildad inom fysiologi, psykologi, pedagogik, rehabilitering och äldrevård och du blir väl förberedd för att
arbeta inom vården.

Detta lär du dig
Vård- och omsorgsprogrammet ger dig kunskaper i vård, omsorg och omvårdnad. Utbildningen kombineras med
kunskaper från medicin, pedagogik, psykologi, sociologi, vårdvetenskap och socialt arbete. Teoretisk undervisning
varvas med praktiska moment, praktik och studiebesök.

Programmet gör dig förberedd för att möta människor och får dig också att utvecklas som person.

Utbildningens utgångspunkt är en värdegrund som betonar människors lika värde, mänsklig värdighet, livskvalitet,
integritet och välbefinnande. Denna värdegrund är en central utgångspunkt för att kunna arbeta inom socialtjänst
samt hälso- och sjukvård.

Vad kan jag bli?
Att jobba med människor, med vård och omsorg,
organisation och ledarskap, hälsa mm- det är
yrkesområden för framtiden! Efterfrågan på utbildad personal inom vård- och omsorgsverksamheter är stor. Efter utbildningen kan du till exempel arbeta som personlig assistent, undersköterska,
boendeassistent, äldreassistent eller skötare.

Att vara lärling innebär en unik möjlighet att lära
sig ett yrke genom att varva praktiken med studier
i skolan.

Gymnasial lärlingsutbildning är ett annat sätt att gå ett ordinarie yrkesprogram. Som lärling får du samma kunskaper och yrkes-
examen som de elever som läser yrkesprogrammet i skolan, men du lär dig på ett annat sätt genom att du deltar mer i det riktiga arbetet på en arbetsplats.

Halva tiden går du i skolan och läser de gymnasie-
gemensamma ämnena (som till exempel idrott och svenska) och ibland vissa delar av yrkesämnena. Halva tiden av din utbildning är du på en eller flera arbetsplatser. Du kommer att vara 2-3 dagar på din arbetsplats under hela din 3-åriga studietid.

Som lärling får du erfarenhet och kontakter i arbetslivet vilket kan ge dig en bra start i karriären. Du har också ett stort ansvar. Du förväntas delta aktivt på arbetsplatsen och måste anpassa dig till de villkor och de tider som gäller där.

Din lärare har nära kontakt med din handledare på arbetsplatsen. Skolan har ansvar för din utbildning och finns där och stöttar dig om det skulle dyka upp något problem.

Efter en lärlingsutbildning är möjligheterna många. Du blir förberedd för ett visst yrke, men kan också studera vidare på till exempel yrkeshögskolan eller högskolan.

Bitr. rektor

Diana Laband