Lokal gastronomi Dalarna
Från jord till jord
Tillväxt och konkurrenskraft stärks genom ökad tillgång till fler försäljningskanaler, utökade nätverk, fler samarbetsplattformar och förbättrad kunskap. Projektets insatser hjälper målgrupperna att prioritera lokalt producerade livsmedel framför importerade, vilket i sin tur ökar försäljningen för både livsmedelsproducenter och grossister. Måltidsproducenterna värdesätter lokala råvaror mer och serverar fler måltider baserade på dessa.
Denna förändring i beteende drivs av en efterfrågan som är grundad i ökad kunskap. Genom att arbeta med både upphandling och inköp samt en aktiv kunskapsöverföring i köken, skapas möjligheter för nya eller expanderade marknader. Målet är att lokala livsmedel ska ses som mer värdefulla, ha ett lägre klimatavtryck, främja social hållbarhet genom att behålla jobben i regionen, och bidra till att uppnå målen i Agenda 2030.
Projektet ska arbeta för att öka efterfrågan och styra inköpen mot lokala livsmedel. Genom att tidigt inleda dialoger och genomföra kunskapshöjande insatser för företag och grossister, skapar vi mötespunkter mellan stora måltidsproducenter, grossister och livsmedelsföretag. Genom intervjuer med privata restauranger och tidigare erfarenheter från offentliga restauranger har vi förstått att många aktörer vill köpa lokala livsmedel men saknar kunskap och kapacitet när det gäller offentlig upphandling. Samtidigt upplever livsmedelsföretag och grossister att de inte har tillräckliga kontaktytor för att få sina lokala råvaror till de privata måltidsproducenterna. Projektet ska bygga broar mellan dessa aktörer och underlätta samarbetet.
Kontakt
Projektledare är Anders Frodig som tidigare drivit Offentlig Gastronomi Dalarna och som har lång erfarenhet både från de privata som offentliga restaurangerna.
Besöksadress
Stiernhööksgymnasiet
Masvägen 15
795 31 Rättvik