Naturbruks-programmet Djurvård

Naturbruk Djurvård

Väljer du naturbruksprogrammet inriktning djurvård kan du se fram emot en både rolig och varierad utbildning som ger dig värdefulla kunskaper inför ditt framtida jobb.

Ett spännande yrke

På Naturbruksprogrammet inriktning djurvård kommer du att få en bred bas inför arbetet som djurskötare på djurpark, i en zoohandel eller som hundförare. Du får lära dig att arbeta med djurträning och miljöberikning och självklart alla vanliga sysslor som utfodring, skötsel och rengöring. Till viss del förekommer även uppfödning.

Naturlig miljö

Att arbeta med djur och djurvård är att få djur att må bra och trivas. I största möjliga mån ska djur i fångenskap få leva under naturliga förhållanden och få ge uttryck för sina naturliga beteenden. Det är i djurhuset och hundhallen du studerar djuren och lär dig grunderna inom miljöberikning och djurträning och att skapa en naturlig och stimulerande djurmiljö. Eftersom mycket av din studietid är i djurhuset blir du också van vid rutiner kring hygien och smittskydd. Eleverna som går mot hundförare har ofta med sig egna hundar, men om inte, tränar de med personalens hundar.

Daglig kontakt

Den dagliga kontakten med djuren gör att du snabbt får ett gott djuröga och lär dig se och känna djurens behov.

Eget nybyggt djurhus och samarbete med djurparker

På Stiernhööksgymnasiet är det viktigt att allt finns inom räckhåll för eleverna. Då kan eleverna få en utbildning där praktiskt arbete varvas med teoretiska studier hela tiden och de behöver inte lägga tid på att resa till olika utbildningsplatser. Den största och den dagliga delen av undervisningen sker i skolans nybyggda och moderna djurhus där eleverna möter över 240 olika arter. Självklart vill vi även ge eleverna erfarenhet av skötsel av större djur som återfinns på djurparker och åker regelbundet till djurparker för seminarier och studiebesök.

Arbetsplatsförlagt lärande

Eleverna har, under sin studietid, 15 veckors APL. I årskurs 1 bedrivs APL:n på skolan i djurhuset, stallet och i ladugården. I årskurs två och tre kan eleverna ha sin APL på företag, djurparker och andra arbetsplatser runt om i landet. Det förekommer också att elever har APL utomlands.

Ung företagsamhet

Många av eleverna som går Naturbruksprogrammet kommer i framtiden att arbeta i små företag, familjeföretag eller driva ett eget företag. Därför tycker vi att det är viktigt att eleverna under sin studietid får kunskap i detta. Under årskurs 3 får eleverna starta upp, driva och slutligen avveckla ett eget företag inom kursen entreprenörskap.

Grundläggande behörighet

Vill du studera vidare på högskola eller universitet så går det också bra, från hösten 2023 ingår det grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram. Här finns mer information om grundläggande behörighet Öppnas i nytt fönster..

Alla elever som går Naturbruksprogrammet har ytterligare möjlighet till fördjupade studier med SLU-fokus. Det innebär att du som läser på Naturbruksprogrammet, kan välja kurser som ger dig högskolebehörighet till vidare studier, som till bland annat lantmästare, hippolog, djursjukskötare och skogsmästare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

“Att arbeta med djur har alltid varit min dröm. Tack vare djurhuset får man jobba både teoretiskt och praktiskt med alla sorters djurarter, inte bara de vanligaste som man redan känner till!” /Caroline Jonsson

Gällande besök i djurhuset

Djurhuset är stängt för besökare med hänvisning till Djurskyddsförordningen (2019:66), 3 kap. § 6. Detta betyder att vi inte har tillstånd för offentlig förevisning av vår anläggning. Förbokade besök som har anknytning till bedriven undervisning fortlöper. Övriga besök hänvisas till dagar när skolan bjuder in offentligt, till exempel öppet hus och djurens dag. Information om dessa tillfällen kommer ut på hemsidan. Besök i djurhuset Pdf, 128.4 kB, öppnas i nytt fönster. (pdf).

Yrkesutgång: Djurvårdare inom djurpark och zoohandel

Djurvårdare inom djurpark eller zoohandel är valet för dig som vill bli djurskötare på gård eller djurpark, jobba i zoohandel eller starta eget inom djurbranschen.

På utbildningen får du lära dig mycket om djur och miljöer från olika världsdelar, arbeta intensivt med alla våra sällskapsdjur, både teoretiskt och praktiskt och läsa djursjukvård så att du vet, vad du ska göra om djuren blir sjuka. Tack vare skolans moderna djurhus som byggdes 2020 får eleverna på Stiernhööksgymnasiet en unik utbildning där de kan varva teori med praktik hela tiden - det bästa sättet att få en både så bred och djup utbildning som möjligt.

Samarbete med djurparker

En stor del av undervisningen sker i skolans nybyggda och moderna djurhus där eleverna möter över 240 olika arter. En viktig del av utbildningen är också studiebesök och praktik på djurparker runt om i landet. Våra samarbetspartners är bland andra Kolmården, Furuvik, Skånes Djurpark, Parken Zoo - Eskilstuna, Tomteland, Strutsfarmen Borlänge och Arken Zoo.

Dina studier

I årskurs ett ägnas det mesta av tiden åt grundläggande skötsel, såsom fodring, städning och hantering. I tvåan och trean läggs också större projekt in, som kan spänna över ett halvår eller längre. Till årskurs två väljer du den yrkesutgång du vill ha på din utbildning. Vill du bli zooaffärsägare ger vi dig en möjlighet att avlägga ett prov som ger dig behörighet till detta.

Framtid

Inriktning Djurvård ger en yrkesexamen som kan kompletteras med grundläggande behörighet till högskola. Förutom djurvårdare kan den som genomgått utbildningen bli exempelvis uppfödare, egen företagare, jobba som djurvårdare på djurpark eller driva zoohandel.

Iller.

Yrkesutgång: Arbete med hund

Arbete med hund ska du gå som vill jobba med hundar. Du har möjlighet att ta med dig egen hund till skolan som följer dig på vissa lektioner!

Dina studier

I årskurs ett ägnas den mesta av tiden åt grundläggande skötsel, såsom fodring, städning och hantering. I tvåan och trean läggs också större projekt in, som kan spänna över ett halvår eller längre. Till årskurs två väljer du den yrkesutgång du vill ha på din utbildning.

Samarbete med företag

En stor del av undervisningen sker i skolans hundhall med stora härliga utrymmen, specialanpassade för hundar, där vi jobbar med olika typer av hundträning. På skolans område finns det också en stor agilitybana utomhus. En viktig del av utbildningen är också studiebesök och praktik på företag runt om i landet. Våra samarbetspartners är bland andra Siljans Hunddagis, Byrackebo och Kopparjycken.

Framtid

Inriktning Djurvård, ger en yrkesexamen som kan kompletteras med grundläggande behörighet till högskola. Förutom hundförare kan den som genomgått utbildningen bli exempelvis uppfödare, träna hundar, ta hand om hundar på hunddagis, jobba med hundtrim eller bli egen företagare.

Agilty-träning

Yrkesutgång: Djurvårdare inom djurens hälso- och sjukvård

Djurvårdare inom djurens hälso- och sjukvård kan du välja som i framtiden vill jobba på djurklinik eller vidareutbilda dig till djursjukskötare på högskola.

På utbildningen får du lära dig mycket om djur och miljöer från olika världsdelar, arbeta intensivt med alla våra sällskapsdjur, både teoretiskt och praktiskt och läsa djursjukvård så att du vet, vad du ska göra om djuren blir sjuka. Tack vare skolans moderna djurhus får du en unik utbildning där du teori med praktik varvas hela tiden - det bästa sättet att få en både så bred och djup utbildning som möjligt.

Dina studier

I årskurs ett ägnas den mesta av tiden åt grundläggande skötsel, såsom fodring, städning och hantering. I tvåan och trean läggs också större projekt in, som kan spänna över ett halvår eller längre. Till årskurs två väljer du den yrkesutgång du vill ha på din utbildning. Vill du få en grundläggande behörighet i läkemedelshantering (D9) har du möjlighet att avlägga ett prov som ger dig behörighet till detta.

Framtid

Inriktning Djurvård ger dig en yrkesexamen som kan kompletteras med grundläggande behörighet till högskola. Förutom djurvårdare kan den som genomgått utbildningen bli exempelvis uppfödare, bli egen företagare eller jobba som djurvårdare på djurklinik.

Undersökning av hund

Poängplan för yrkesutgångarna:

  • Arbete med hund
  • Djurvårdare inom djurens hälso- och sjukvård
  • Djurvårdare inom djurpark och zoohandel

Gymnasiegemensamma ämnen

900 p

Engelska 5

100

Engelska 6 #

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2 /  Svenska som andraspråk 2 #

100

Svenska 3 /  Svenska som andraspråk 3 #

100

Programgemensamma ämnen

400 p

Biologi

100

Entreprenörskap

100

Naturbruk

200

Inriktningsämnen

500 p

Djuren i naturbruket

100

Djurens biologi

100

Djurhållning

100

Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 1

100

Sällskapsdjur 1

100

Programfördjupning

700 p

Företagsekonomi 1

100

Servicekunskap

100

Sällskapsdjur 2

100

Hundkunskap 1* ***

100

Hundkunskap 2*

100

Hundkunskap 3*

100

Träning av hund*

100

Djur i zoohandel**

200

Djur-specialisering** ***

100

Lantbruksdjur 1**

100

Djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 2***

100

Individuellt val och Gymnasiearbete

300 p

Schablonkurs för individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Totalt

2800 p

# Möjlighet finns att välja bort dessa kurser

Eleven väljer yrkesutgång Arbete med hund*, Djurvårdare inom djurens hälso- och sjukvård** eller Djurvårdare inom djurpark och zoohandel***.

Förädringar i poängplanen kan förekomma.

Skäggagam.

Zoologiskt djurhus på skolan

I skolans nybyggda djurhus får du jobba med mer än 240 olika djurarter. Här finns reptiler, gnagare, fåglar, fiskar med mera. Djurhuset är modernt inrett med syfte att djuren ska få naturliga levnadsförhållanden.

Agility

Hundhall och 
agilitybana

För att du ska kunna träna din hund i allt från agility till nosework både vår, sommar, höst och vinter har vi både en hundhall och utomhusbana.

Kaninunge

Dina möjligheter efter utbildningen

Naturbruksprogrammet Djurvård är ett yrkesprogram och många elever går direkt ut i arbete efter gymnasiestudierna. Men visste du att man också kan läsa vidare på högskola?

Kontakt på Naturbruksprogrammet Djurvård

Stiernhööksgymnasiet
gymnasiet@rattvik.se
Tel. 0248-70000

Therese Haglund

Instagram BA EE