Skolstall

Skolstall och travstall

Stallet Foto: Jeanett Rousu 2014

När du kommer till oss möts du av våra fina välutbildade skolhästar och travhästar. Vi har hästar i olika åldrar och olika utbildningsnivåer vilket ger dig möjlighet lära dig olika steg i hästens utbildning. Våra anläggningar är byggda för framgångsrik studietid för eleverna och självklart också för hästens absoluta välbefinnande! Hos oss är hästarna i centrum!

Stallet på skolområdet

Här finns ca 15 ridhästar och 5 körhästar och de flesta hästarna står i vårt Active Stable eller på lösdrift. Stallet har 8 boxar med ett stort undervisningstorg där många av våra lektioner genomförs. Golvet som är fyllt med spån ger inte bara en varm och ombonad känsla utan är också lättstädad och ljuddämpande. Det gör stallet till en lugn och varm plats där både hästar och människor känner ro och harmoni. De 12 skötselplatserna är väl avdelade och i anslutning till dessa finns det två sadel/selkammare.

Utfodring

Hästarna får sitt hö i finmaskiga nät, vilket hjälper till att kontrollera så att hästarna inte äter för snabbt. En lucka där man stoppar in höet gör att utdelningen av höet går både snabbt och smidigt. Kraftfoderautomater gör att vi kan tilldela hästarna sin giva på andra tider än när vi är i stallet.

Skötsel

För den dagliga skötseln har vi 12 skötselplatser där varje plats har gott om plats för skötsel, vatten för avspolning av smutsiga hästben och dessutom är väl avdelade så att hästarna inte kommer åt att ge varandra några tjuvnyp…

Sel- och sadelkammare

Vi har två separata rum till förvaring av den utrustning som krävs för vår verksamhet. Allt från hopp- och dressyrsadlar till selar för olika typ av körning finns här. Värmekällan är golvvärme och det trivs både vi och utrustningen med.. Vi har även tvättstuga, torkrum och täckesrum.

Sadelkammare. Foto: Jeanett Rousu 2014

Avdelning för veterinär och hovslagare 

Hovlagaren besöker skolan ofta för att sko våra hästar och till det finns en särskild skoplats. Förutom chansen att se när hovslagaren jobbar med våra hästar så samarbetar vi även med hovslagare när eleverna gör sin tappskouppspikning. Vid skoplatsen finns även en behandlingsspilta som kan användas när vi får besök av veterinär för att t.ex. kolla tänderna på våra hästar. Oavsett om det är rutinmässiga eller mer akuta veteriärbesök så finns chansen att som elev delta vid veterinärbesök. Veterinärerna ser sina besök hos oss som en chans att förmedla sin kunskap och besöken blir därför ofta mycket lärorika och trevliga.

Uppstallning

Det finns 24 stallplatser för elevhästar i både varmstall och kallstall. Stallarna ligger i anslutning till ridhus och ridbanor. Det finns gott om fina uterittsmöjligheter i närområdet. För information om stallplatser, priser och vad som ingår, se stallkontrakt. Pdf, 248.9 kB, öppnas i nytt fönster. Har du ytterligare frågor, ring Lena Erkers 0248-704 25.

Hovslagarstäd i stallet. Foto: Jeanett Rousu 2014

Travstall

Hästar som tävlar på travbanan. Foto: Jeanett Rousu 2014

Nära och bra

Endast en bit bort från skolan ligger Rättviks travbana där Stiernhööksgymnasiet har ett eget travstall med 13 boxar, 2 lösdrifter samt undervisningslokaler. Utanför stallets dörrar ligger travbanan, rakbanan och skogsvägar att träna på. Skolan har åtta varmblods- och kallblodstravare men vi använder även ponnier i utbildningen då vi samarbetar och delar stallet med Travskolan.