Naturbruks-programmet Lantbruk

Maskinsimulatorcenter

Simulatorcenter

Nu kan vi köra traktor, lastmaskin eller skördetröska inomhus! I skolans maskinsimulatorcenter kan du träna på nästan allt som går att göra i en verklig maskin, fast i ett virtuellt klassrum. En trygg och miljövänlig plats för kunskap, erfarenhet och utveckling.

Flera maskiner att välja på

På Stiernhööksgymnasiet finns det två simulatorer som båda kan användas som olika maskiner som till exempel traktor, skördetröska, hjullastare, grävmaskin och mycket mer.

Säkerhet

Att hantera en stor maskin är inte helt lätt för den som aldrig gjort det förut. Det är mycket att tänka på och små misstag kan resultera i skador på både personer och omgivning. I en simulator lär man sig grunderna i att hantera maskinen helt riskfritt.

Mer träning

Simulatorerna öppnar för mer möjligheter till mängdträning. Instruktören kan lära flera elever samtidigt och eleverna har möjlighet att träna på egen hand. Dessutom kan man träna när man vill på alla moment oavsett om det är vinter, vår eller höst. I en virtuell värld kan man öva både sådd och skörd året om.

Miljö

En tung maskin drar i snitt åtta liter diesel per arbetstimme. För att lära sig att köra yrkesmässigt krävs cirka 1500 timmars träning. Om en del av dessa timmar förläggs i en simulator sparas många liter bränsle och utsläpp av växthusgaser. Vi räknar med att miljöpåverkan minskas med cirka 30% med simulatorbaserad undervisning.

Utvärdering direkt

Efter varje övningspass får eleven en direkt utvärdering av simulatorn i hur miljöeffektivt körningen genomförts. Detta skapar dels underlag till undervisning och fortsatt utveckling i maskinkörningen men också medvetna och ansvarstagande elever.