Vill du tillhöra eliten?

Bandygymnasiet

Vid Stiernhööksgymnasiet finns nationell och lokal idrottsutbildning inom Bandy i samverkan med IFK Rättvik Bandy. Här får du fantastiska träningsmöjligheter med träning i Rättviks multiarena av proffessionella tränare!

Förutsättningar för elitträning

Inte långt från skolområdet (1 km) ligger idrottsområdena Hedlunds IP och Jarlområdet där även Rättvik Arena ligger. I anslutning till Rättvik Arena byggs just nu en multiarena som kommer att inrymma bollhall, gym, fräscha omklädningsrum, restaurang med mera. Tack vare denna fina och innehållsrika träningsmiljö finns möjlighet till en mycket kvalitativ träning. Bandyarenan ger dessutom skolan och utövarna möjlighet till grenspecifik träning (på is) tidigt på säsongen. Som helhet finns fantastiska möjligheter och förutsättningar till att bedriva bandyverksamhet på elitnivå.

På skolan finns ett gym som eleverna har tillgång till dygnet runt. I anslutning till gymmet finns även en mindre idrottssal att tillgå kvällstid.

Förening

Din träning sker i första hand i Rättvik Arena i samarbete med IFK Rättvik Bandy, en klubb som tog plats i Sverigeeliten redan på 1920-talet. IFK Rättvik Bandy har fostrat 27 svenska landslagsspelare genom åren. Exempel på spelare är Anders Svensson, Felix Pherson och Mikael Olsson. Mycket glädjande är att IFK Rättvik Bandy nu även har ett damlag.

Instruktör och lärare

Din instruktör heter Joakim Björkman. Han är ansvarig för NIU-Bandy och dess utveckling. Joakim är utbildad elittränare och är assisterande förbundskapten för P19 landslaget.

Jonas Tomth är idrottslärare som är särskilt knuten till NIU-bandy. Jonas är behörig lärare i ämnet "idrott och hälsa" på gymnasiet och är även utbildad ishockeytränare. Han håller i flertalet moment och inslag inom NIU-bandy, både på is och utanför. Jonas undervisar bland annat i träningslära, nutrition, kost- och näringslära och idrottsfysiologi.

Bandy. Foto: Jeanett Rousu

Träning

Som elev på bandygymnasiet har du har minst tre träningstillfällen i veckan på skoltid. Träningarna ligger på två förmiddagspass och ett eftermiddagspass. Träningen innehåller bland annat barmarksträning, träning på is, kost- och träningslära, ledarskapsutveckling samt anatomi och fysiologi. Utöver detta får du också individuell coachning som säkerställer din individuella idrottsutveckling. 

Internat och kommunikationsmöjligheter

För dig som behöver boende finns Stiernhööksgymnasiets internat med plats för ca 140 elever. Du som läser NIU har garanterad plats på internatet under dina tre studieår. Internatet ligger på skolområdet och avståndet mellan internat/skolan till Rättvik Arena är ca 1 km och det är lätt att ta sig till och från träningarna. Avståndet mellan internatet/skolan och Rättviks resecentrum med tåg- och bussanslutningar är också 1 km.

Mat

Stiernhööksgymnasiet satsar på bra mat och vi ser det som en viktig del av din hälsa och en förutsättning för att du ska lyckas inom din idrott. Som bandyelev får du gratis frukost, lunch och kvällsfika! Bra, hemlagad middag serveras för 60 kronor i Masens restaurang.

NIU Bandy

Stiernhööksgymnasiet har bedrivit NIU Bandy-utbildning sedan 2014. Under denna tid har flera av våra elever representerat Sveriges ungdomslandslag och gått vidare till seniorspel.

Du läser sammanlagt 400 idrottspoäng inom kurserna:

 • Tränings- och tävlingslära 1 (100 p)
 • Idrottsspecialisering 1 (100 p)
 • Idrottsspecialisering 2 (100 p)
 • idrottsspecialisering 3 (100 p)

NIU-satsningen kan kombineras med följande program:

 • Bygg- och anläggningsprogrammet
 • El- och energiprogrammet
 • Ekonomiprogrammet
 • Naturvetenskapsprogrammet
 • Samhällsvetenskapsprogrammet

Ansök till NIU Bandy

Ansökningsformulär NIU Bandy Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansök till NIU senast

1 december

Antagningsprov, tester

december och januari

Antagning till NIU klar

31 januari

Ansökan gymnasieskola och program

15 februari

Bandykillar. Foto Göran Erlandsson

LIU Bandy

Som LIU Bandy-elev får du också mycket goda möjligheter att utveckla ditt bandyspel. Vi lägger upp din träning och utbildning tillsammans med IFK Rättvik bandy. Träningen sker till största del tillsammans med eleverna som går NIU Bandy. Som LIU Bandy-elev har du har minst två träningstillfällen i veckan. Träningen innehåller bland annat barmarksträning, träning på is, kost- och träningslära, ledarskapsutveckling samt anatomi och fysiologi. Utöver detta får du också individuell coachning som säkerställer din individuella idrottsutveckling. 

Utbildingen sker inom ramen för individuella valet som omfattar 200 poäng. Kurserna som ingår är:

 • Idrott och hälsa 1 - specialisering (100 p)
 • Idrott och hälsa 2 - specialisering (100 p)

Utöver träningen får du också individuell coachning som säkerställer din individuella idrottsutveckling.

Du söker till LIU i samband med att du söker till skolan. I ansökan ges du möjlighet att välja idrott. Till LIU sker ingen särskild uttagning. När vi fått in din ansökan eftersträvar skolan att upprätta LIU-samverkan med en lämplig förening. I samband med detta kan du komma att bli kontaktad av skolan.

Du kan kombinera LIU med följande program:

 • Bygg- och anläggningsprogrammet
 • Ekonomiprogrammet
 • El- och energiprogrammet
 • Naturvetenskapsprogrammet
 • Samhällsvetenskapsprogrammet
 • Om du går Naturbruksprogrammet kan du läsa LIU på individuellt val under årskurs två och tre.

Vill du veta mer kan du kontakta Jonas Tomth på jonas.tomth@rattvik.se.

Har du frågor om Bandygymnasiet?

Studie- och yrkesvägledare Maria Boberg Andersson, 0248-704 55

Tränare Joakim Björkman, 0248-706 03

Idrottslärare Jonas Tomth, 0248-705 74