Elitsatsa inom hoppning och dressyr

Ridsportsgymnasiet

Vid Stiernhööksgymnasiet finns nationell idrottsutbildning inom Ridsport, dressyr och hoppning. Här får du fantastiska träningsmöjligheter med träning i Stiernhööksgymnasiets körhall av proffessionella tränare!

Vid Stiernhööksgymnasiet finns nationell idrottsutbildning inom ridsport med inriktning hoppning och dressyr. Det finns 24 platser som är fördelade över tre år. Här har du chansen att utveckla dig som tävlingsryttare och samtidigt få en gymnasieexamen. För att bli antagen ska du ha träning- och/eller tävlingserfarenhet samt befinna dig på en prestationsnivå motsvarande LB/LA dressyr eller 1.10/1.20 hoppning.

Dina träningsmöjligheter

På skolområdet finns moderna uppvärmda elevstallar och en uppvärmd ridhall med måtten 40x68, även en utebana 40x80. På skolan finns ett gym som eleverna har tillgång till dygnet runt. I anslutning till gymmet finns även en mindre idrottssal att tillgå kvällstid.

Dressyrtävling i körhus.

Dressyrtävling i Stiernhööksgymnasiets körhus

Dina idrottsstudier

Du kommer i din idrottsprofil att ha tre undervisningstillfällen i veckan på skoltid, med inriktning mot din disciplin. Undervisningstillfällena kan innebära allt ifrån coachning och planering till styrketräning och arbete på hästryggen. Skolans lärare är högutbildade inom sin genrer men gästlärare med spetskompetenser tillför också elitnivå på träningen. Du kommer att träna för tre av landets bästa tränare; Erik Berggren (hoppning), Nina Jansson (dressyr) och Anna Malmberg (hoppning och dressyr). Nina och Anna jobbar i stort sett dagligen på skolan och dem kommer du att träffa i flera olika ämnen. Andra tränare som till exempel Erik, kommer till skolan varannan vecka för NIU-undervisning. Du som går NIU har också möjlighet att avlägga yrkesprov till diplomerad hästskötare.

Dina tränare

Dressyr, Nina Jansson B tränare och ridlärare level II.

Hoppning, Erik Berggren B tränare och Anna Malmberg C tränare och ridlärare level III.

Maria Bergström är idrottslärare som är särskilt knuten till NIU Ridsport. Maria är behörig lärare i ämnet “idrott och hälsa” på gymnasiet. Hon håller i kursen träning och tävlingslära, där det bland annat ingår träningslära, nutrition, kost och näringslära och idrottsfysiologi. Maria ansvarar för fyspassen med eleverna.

Uppstallning

Det finns 24 stallplatser för elevhästar i både varmstall och kallstall. Stallarna ligger i anslutning till ridhus och ridbanor. Det finns gott om fina uterittsmöjligheter i närområdet.

För information om stallplatser, priser och vad som ingår, se stallkontrakt Pdf, 248.9 kB.

Kvalitetsmärkt hästgymnasium

Certifierad som Kvalitetsmärkt hästgymnasium - unikt i Sverige!

Stiernhööksgymnasiet är som enda skola hittills i Sverige certifierad som "Kvalitetsmärkt hästverksamhet" och "Kvalitetsmärkt hästgymnasium". Certifieriengen görs av hästbranshens organisationer HYN, HNS och LRF Häst.

Hästhagen sedd från skolan med Siljan i bakgrunden

Mellan skolan och internatet, med Siljan som bakgrund, ligger hagen där elevernas hästar går.

Internat och kommunikationsmöjligheter

För dig som behöver boende finns Stiernhööksgymnasiets internat med plats för ca 140 elever. Du som läser NIU har garanterad plats på internatet under dina tre studieår. Internatet ligger på skolområdet och avståndet mellan internat/skolan till stallar/ridhall är på gångavstånd. Avståndet mellan internatet/skolan och Rättviks resecentrum med tåg- och bussanslutningar är 1 km.

Mat

Stiernhööksgymnasiet satsar på bra mat och vi ser det som en viktig del av din hälsa och en förutsättning för att du ska lyckas inom din idrott. Som bandyelev får du gratis frukost, lunch och kvällsfika! Bra, hemlagad middag serveras för 60 kronor i Masens restaurang.

Ridsport NIU

Vid Stiernhööksgymnasiet finns nationell idrottsutbildningen inom Ridsport sedan 2012. Som NIU-elev har du din idrottsprofil under tre pass i veckan på skoltid och läser sammanlagt 400 poäng inom din idrott. Kurserna som ges inom NIU är:

 • Tränings- och tävlingslära 1 (100 p)
 • Idrottsspecialisering 1 (100 p)
 • Idrottsspecialisering 2 (100 p)
 • idrottsspecialisering 3 (100 p)

NIU-satsningen kan kombineras med följande program:

 • Bygg- och anläggningsprogrammet
 • El- och energiprogrammet
 • Ekonomiprogrammet
 • Naturvetenskapsprogrammet
 • Naturbruksprogrammet, utgång Häst
 • Samhällsvetenskapsprogrammet

Inom NIU-ridsport kan du välja mellan disciplinerna hoppning och dressyr. Du kan börja din utbildning på ponny men målet är att du under utbildningen går över till att rida häst.

Ansök till NIU Ridsport

Ansökningsformulär NIU Ridsport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansök till NIU senast

1 december

Antagningsprov, tester

december och januari

Antagning till NIU klar

31 januari

Ansökan gymnasieskola och program

15 februari

Hästar från Active stable

Om lokal idrottsutbildning, LIU

Lokal idrottsutbildning (LIU) ger dig också möjlighet att satsa extra på din idrott. Vi lägger upp din träning och utbildning tillsammans med den förening du tränar för. Utbildingen ligger inom ramen för individuella valet som omfattar 200 poäng. Kurserna som ingår är:

 • Idrott och hälsa 1 - specialisering (100 p)
 • Idrott och hälsa 2 - specialisering (100 p)

Du söker till LIU i samband med att du söker till skolan. Där ges du möjlighet att välja idrott. Till LIU sker ingen särskild uttagning. När vi fått in din ansökan eftersträvar skolan att upprätta LIU-samverkan med en lämplig förening. I samband med detta kan du komma att bli kontaktad av skolan. Vill du veta mer kan du kontakta Jonas Tomth på jonas.tomth@rattvik.se.

Har du frågor om Ridsportsgymnasiet?

Studie- och yrkesvägledare Maria Boberg Andersson, 0248-704 55

Tränare Nina Jansson 0248-705 73

Tränare Anna Malmberg 0248-704 56

Idrottslärare Maria Bergström 0248-702 21

Stall Lena Erkers 0248-704 25.