Elitsatsa inom hoppning och dressyr

Ridsportsgymnasiet

Vid Stiernhööksgymnasiet finns nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) inom dressyr och hoppning. Här får du goda träningsmöjligheter med utbildade tränare.

Det finns 24 platser som är fördelade över tre år. Här har du chansen att utveckla dig som tävlingsryttare och samtidigt få en gymnasieexamen. För att bli antagen ska du ha träning- och/eller tävlingserfarenhet samt befinna dig på en prestationsnivå motsvarande LB/LA dressyr eller 1.10/1.20 hoppning.

Dina träningsmöjligheter

På skolområdet finns ett uppvärmt körhus och en stor utebana. Det finns även ett gym på skolan som alla elever har fri tillgång till, dygnet runt. I anslutning till gymmet finns en mindre idrottssal att tillgå under kvällstid.

Dina idrottsstudier

Du kommer i din idrottsprofil att ha tre undervisningstillfällen i veckan på skoltid med inriktning mot din disciplin. Undervisningstillfällena kan innebära allt från coachning och planering till styrketräning och arbete på hästryggen. Skolans lärare är välutbildade inom sin genre men gästlärare med spetskompetenser tillför ytterligare träning på elitnivå. Du kommer att träna för Erik Berggren (hoppning), Nina Jansson (dressyr) och Anna Malmberg (hoppning och dressyr). Nina och Anna är även lärare på hästinriktningen, Erik kommer till skolan varannan vecka för NIU-undervisning. Du som går NIU har också möjlighet att avlägga yrkesprov till diplomerad hästskötare.

Dina tränare

Dressyr, Nina Jansson: B tränare och ridlärare level II.

Hoppning, Erik Berggren: B tränare

Hoppning, Anna Malmberg: C tränare och ridlärare level III.

Maria Bergström är idrottslärare som är särskilt knuten till NIU Ridsport. Maria är behörig lärare i ämnet “idrott och hälsa” på gymnasiet. Hon håller i kursen träning och tävlingslära, där det bland annat ingår träningslära, näringslära och idrottsfysiologi. Maria ansvarar för fyspassen med eleverna på NIU.

Uppstallning

Det finns 24 stallplatser för elevhästar i både varmstall och kallstall. Stallarna ligger i anslutning till ridhus och ridbanor. Det finns gott om fina uterittsmöjligheter i närområdet. För information om stallplatser, priser och vad som ingår, se stallkontrakt. Pdf, 290.7 kB.

Kvalitetsmärkt hästgymnasium

Certifierad som Kvalitetsmärkt hästgymnasium - unikt i Sverige

Stiernhööksgymnasiet är som enda skola hittills i Sverige certifierad som "Kvalitetsmärkt hästverksamhet" och "Kvalitetsmärkt hästgymnasium". Certificeringen görs av hästbranschens organisationer HYN, HNS och LRF Häst.

Internat och kommunikationsmöjligheter

För dig som behöver boende finns Stiernhööksgymnasiets internat med plats för ca 130 elever. Du som läser NIU har garanterad plats på internatet under dina tre studieår. Internatet ligger på skolområdet och avståndet mellan internat/skolan till stallar/ridhall är på gångavstånd. Avståndet mellan internatet/skolan och Rättviks resecentrum med tåg- och bussanslutningar är 1 km.

Mat

Stiernhööksgymnasiet satsar på bra mat och vi ser det som en viktig del av din hälsa och en förutsättning för att du ska lyckas inom din idrott. Som NIU-elev får du gratis lunch och kvällsfika. Bra, hemlagad middag samt frukost kan du köpa i Masens restaurang.

Kurser inom NIU

Som NIU-elev läser du sammanlagt 400 poäng inom din idrott. Kurserna som ges inom NIU är:

  • Tränings- och tävlingslära 1 (100 p)
  • Idrottsspecialisering 1 (100 p)
  • Idrottsspecialisering 2 (100 p)
  • idrottsspecialisering 3 (100 p)

Programutbud för NIU-elever

Idrottssatsningen kan kombineras med följande program:

  • Bygg- och anläggningsprogrammet, kan dock inte kombineras med måleriinriktningen
  • El- och energiprogrammet
  • Ekonomiprogrammet
  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Naturbruksprogrammet, inriktning hästhållning
  • Samhällsvetenskapsprogrammet

Inom NIU-ridsport kan du välja mellan disciplinerna hoppning och dressyr. Du kan börja din utbildning på ponny men målet är att du under utbildningen går över till att rida häst.

Ansök till NIU ridsport

Ansökningsformulär NIU Ridsport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansök till NIU senast

1 december

Antagningsprov, tester

december och januari

Antagning till NIU klar

31 januari

Ansökan gymnasieskola och program

9 februari

Hästar från Active stable

Har du frågor om Ridsportsgymnasiet?

Studie- och yrkesvägledare Madeleine Blixt, 0248-702 78

Tränare: Nina Jansson, 0248-705 73

Tränare: Anna Malmberg, 0248-704 56

Idrottslärare: Maria Bergström, 0248-702 21

Stall: Lena Erkers, 0248-704 25.